Ilegala u Zagrebu

U subotu i nedjelju, 26. i 27.10.2019. izveden je program "Ilegala u Zagrebu", koji podsjeća na revolucionarnu prošlost grada.

Ilegala u Zagrebu

"Ilegala u Zagrebu" jest turističko-dramski obilazak grada kojim se želi podsjetiti na revolucionarnu prošlost Zagreba od 1941. do 1945. godine, koji je sve četiri godine okupacije pružao otpor ustaškim vlastima i okupatoru.

Program se realizira kao šetnja gradom, uz turističko vođenje u prvom licu kroz devet punktova koji predstavljaju mjesta otpora ili stradanja. Deseta točka je kazališni dio programa, koji za temu ima hrabrost Diane Budisavljević. U odnosu na proljetne izvedbe, jeseneska "Ilegala u Zagrebu" imala je novu točku, krojački salon Ritter - izmaštano mjesto u jednom podrumskom stanu u kojem se publici pokazalo funkcioniranje "javki" (mjesta na kojima se ostavljao ili preuzimao materijal, dobivali zadaci i sl.) i emitiranje programa ilegalne partijske radio stanice sa koje su se narodi Jugoslavije pozivali na ustanak protiv okupatora.

"Ilegala u Zagrebu" pokazuje kako su unatoč teškim prilikama u strahovladi i neizvjesnosti, Zagrepčani pomagali i sakrivali svoje susjede Židove i Srbe, sudjelovali u diverzijama, preuzimali rizične zadatke, postajali ilegalci i odlazili u partizane često prerušeni kao radnici željeznice. Oni koji su ostali u gradu udomljavali su i usvajali srpsku djecu spašavajući ih od sigurne smrti u logorima zahvaljujući humanitarnoj akciji Diane Budisavljević. Kazališni dio "Ilegale u Zagrebu" podsjeća na Dianinu hrabrost i požrtvovnost koja je omogućila da više od 10 000 djece iznova dobije djetinjstvo i odraste.

Program će se ponovno izvesti četiri puta na proljeće 2020. godine uz određene sadržajne izmjene.