"Putevima partizana" na Šamarici

U okviru programa "Putevima partizana", koji se prvi put realizira ove godine, Vijeće je organiziralo jednodnevni izlet na Šamaricu, 10.6.2018.

"Putevima partizana" na Šamarici

Cilj izleta je podsjećanje na spomenike antifašizma i povijest NOB-a, a ujedno i revalorizacija modernističkog pristupa obilježavanju NOB-a. Na izlet su pozvani pojedinci koji kroz svoj rad mogu dodatno razviti spomenute teme - povjesničari, povjesničari umjetnosti, novinari, fotografi, aktivisti i sl. Šamarica je odabrana zbog simbolike zajedništva hrvatskog i srpskog naroda u NOB-u, naime u ljeto 1941. sisački partizani bježeći pred ustašama, utočište nalaze na Šamarici gdje se spajaju sa banijskim partizanskim odredima i već septembra iste godine zajedno polažu partizansku zakletvu.

Učesnici su prošli kroz kroz staru bukovu šumu do Gaćešinog partizanskog logora gdje se danas nalazi spomenički kompleks koji je 1980. projektirao Zdenko Kolacio. Obišli su mjesto na kojem se 1941. polagala partizanska zakletva. Obilazak je bio praćen sa nekoliko kraćih predavanja koja su održali povjesničari Arhiva Srba u Hrvatskoj, Milan Radanović i Igor Drvendžija i povjesničarka umjetnosti iz Instituta za povijest umjetnosti Sanja Horvatinčić. Program Putevima partizana će se realizirati još kroz jedan izlet do kraja 2018. godine.