Patricia Pisani na Dotrščini, Vlado Martek u Berlinu

Autorica ovogodišnje memorijalne umjetničke intervencije u čast žrtva fašizma na Dotrščini bit će njemačka umjetnica Patricia Pisani. Rođena je u Buenos Airesu, a od 1990. godine živi u Berlinu.

Patricia Pisani na Dotrščini, Vlado Martek u Berlinu

Rad će se izvesti u subotu, 21. rujna 2023. u spomen-parku Dotrščina, tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.

Ove godine započinje novi eksperimentalni ciklus Virtualnog muzeja Dotrščina i partnera kojim će se najvažniji zagrebački memorijalni prostor, putem umjetničke i kulturne razmjene, povezati s memorijalnim prostorima sličnog karaktera i statusa u drugim europskim glavnim gradovima.

Za prvo povezivanje, po koncepciji Saše Šimprage, odabrano je spomen-područje Murellenberg/Murellenschlucht u Berlinu (Charlottenburg).

U oba slučaja radi o park-šumama na rubovima dva glavna grada u Europskoj uniji, Berlinu i Zagrebu, a koje su tijekom Drugog svjetskog rata služile kao masovna stratišta nacionalsocijalističkog i ustaškog režima (koji su i sami bili povezani).

Rekreacijsko područje i šuma Murellenberg/Murellenschlucht je između 1944. i 1945. godine služilo nacionalsocijalistima kao stratište Wehrmachta za dezertere i one koji su bježali od vojnog roka te one koji su odbili poslušati naredbe.

Obje lokacije nemaju finalno definirani broj žrtava. Fizičke karakteristike šume, dolina za masovne egzekucije, rubna pozicija i određena društvena marginalizacija, pa i zaborav, a u slučaju Dotrščine i aktivni državni revizionizam, također su zajedničke dvama lokalitetima. Na obje lokacije i danas se nalaze policijske streljane, što je također jedna od poveznica. Obje lokacije imaju i značajnu povijest građanskih incijativa koje su ih (re)aktivirale kao mjesta sjećanja, odnosno i posljedično kao lokacije značajnih memorijalnih umjetničkih praksi i izgradnje zajednica sjećanja.

Temeljno polazište programa Dotrščina – Murellenschlucht dodirne su točke dvije lokacije ne samo kao mjesta traumatičnih povijesnih događaja, već kao mjesta učenja i poučavanja o povijesti europskog fašizma, vrijednostima humanizma, tolerancije, antifašizma, građanskih i ljudskih prava i mira, a kroz razvoj i upotrebu te razmjenu dobrih praksi suvremenih pristupa u kulturi, ponajviše kroz medij vizualnih umjetnosti i poezije. Program specifično fokusira teme zaborava i vraćanja/pozicioniranja povijesnih tema u kontekstu suvremenih ustavnih vrednota.

Patricia Pisani pobjednica je javnog natječaja Grada Berlina za (trajnu) memorijalnu umjetničku intervenciju/obilježavanje područja Murellenschlucht 2002. godine. Dotršćinsku intervenciju izvest će uz kustosku podršku Petre Vidović.

Umjetnik iz Hrvatske koji će izvesti memorijalni rad u spomen-području Murellenschlucht u Berlinu 2024. godine je Vlado Martek, autor prošlogodišnje memorijalne umjetničke intervencije na Dotrščini. Vlado Martek je pjesnik i konceptualni umjetnik iz Zagreba.

Rad Vlade Marteka u Berlinu izvesti će se u subotu, 8. lipnja 2024. (radni datum) na prostoru Murellenschluchta.

Ovogodišnje intervencije održavaju se u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Goethe-Institut Kroatien (kulturnog instituta Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj).

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta (Global Arts Fund). Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.