"Zlogonje" nagrađene u Zagrebu

Srpski film "Zlogonje", posredstvom i u organizaciji Vijeća, prikazan je na međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino gdje je osvojio posebno priznanje.

"Zlogonje" nagrađene u Zagrebu

Radnja filma usmjerena je na usamljenog dječaka Jovana, koji boluje od cerebralne paralize i zbog toga je često na tapeti svojih školskih kolega. Jovanov život se iz temelja mijenja dolaskom nove učenice Milice uz čiju će pomoć iskusiti sve što se dotada činilo potpuno nemogućim. Malo po malo, hrabra i odlučna Milica probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe i zove ga da joj se pridruži u pravoj pustolovini. Dvoje djece zajedno će osloboditi njezina oca od njegove nove supruge – Miličine maćehe – koja je vještica! Između Jovana i Milice razvija se snažno prijateljstvo koje pozitivno mijenja kako njih same tako i njihovu okolinu; a Jovan shvaća da kako bi postao pravi heroj prvo mora naučiti prihvatiti samog sebe takvog kakav je.

Profesionalni žiri ovom fimu redatelja Raška Miljkovića dodijelio je posebno prizanje uz obrazloženje:
"Film je uzbudljiva i duhovita filmska pustolovina koja iznimno hrabro i otvoreno progovara o važnim i u filmu za djecu dosad neizgovorenim temama. Također, podsjeća nas na nužnost mašte bez koje naši obični stvarni životi ne mogu biti do kraja ostvareni, na važnost drugarstva i prijateljske podrške u svakom maštovitom pothvatu i u teškim trenucima. Jedni drugima smo sve što imamo i najviše što možemo imati, a ovi svakodnevni mali super-junaci i super-junakinje i njihove svakodnevne velike borbe i velike pobjede nad raznim osobnim demonima i problemima, naša su inspiracija, naša motivacija i naša snaga. Hvala im na tome!"

"Zlogonje" su prvi drugometražni film Raška Miljkovića i već su osvojile brojne nagrade na festivalima prošle godine: TIFF Kids 2018 za najbolji film, Zlín Film Festival 2018. za najbolje glavne uloge, u Rio de Janeiro za najbolji film, Giffoni Film Festival 2018.