Učenje ćirilice kroz igru

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba u 2012. godini je pokrenulo održavanje kreativnih radionica učenja ćirilice za djecu uzrasta od 3 do 12 godina.

Učenje ćirilice kroz igru

Ciljevi radionica su razvijanje i njegovanje djetetovog kreativnog mišljenja i izražavanja, njegovanje odnosa sa srpskim jezikom i kulturom, kao i poticanje tolerancije i poštivanja različitosti u sredini u kojoj dijete živi.

Radionice su se isprva, u 2012. godini, održavale jednom mjesečno, da bi se iduće godine počelo sa dvomjesečnom dinamikom jer je interes i djece i roditelja porastao. Mlađa grupa je okupljala djecu od 3 do 6 godina starosti, a starija od 7 do 12 godina. U stalnom terminu, nedjeljom od 10 do 12 sati, obje grupe su na raspolaganju imale sat vremena za neku vrstu kreativnog izraza. 

Dvije godine kasnije, kreativne radionice „Azbuka kroz igru“ počinje voditi učiteljica Maja Matić, u istim terminima i za isti uzrast djece. Dodatni fokus je na likovnoj i glazbenoj umjetnosti, književnosti i filmu. Radionice za mlađi uzrast redovito pohađa desetak mališana, one za starije do 25. Jednom u svakom polugodištu na radionicu dolazi gost, djeca odlaze u kazalište ili u kino.

U saradnji sa Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“, radionice se odvijaju u Velikoj dvorani zagrebačkog pododbora SKD „Prosvjeta“ u Preradovićevoj 18/1.