Preminuo Borivoj Dovniković Bordo

Filmski redatelj, animator, scenarist, crtač stripa, karikaturist i grafički dizajner Borivoj Dovniković Bordo, preminuo je u Zagrebu u 92. godini života. Bio je član Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba u tri saziva.

Preminuo Borivoj Dovniković Bordo

Borivoj Dovniković Bordo rođen je u Osijeku 12.12.1930. godine. Nakon završene srednje škole 1949. dolazi u Zagreb i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Ubrzo napušta Akademiju i posvećuje se izradi karikatura za humoristični tjednik "Kerempuh".

Bio je dio grupe koja je stvorila prvi hrvatski animirani umjetnički film te je jedan od ključnih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma. Bordo je sudjelovao i u djelovanju Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu - Animafesta od njegova osnivanja 1972. godine. 

Kao samostalan autor još šezdesetih postao je jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svjetske animacije. Jedan je od začetnika “Profesora Baltazara”, ostat će zapamćen i po filmovima “Lutkica, “Znatiželja”, “Krek”, “Ljubitelji cvijeća”, “Putnik drugog razreda”, “Uzbudljiva ljubavna priča”, “Škola hodanja”.

Svojim je radovima osvajao mnoge međunarodne nagrade i priznanja, među kojima su i one u Berlinu, Beču, Oberhausenu, Annecyju, Leipzigu, Beogradu, Krakovu, New Yorku... Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju je 2000. godine njegov film "Znatiželja" uvrstio među 84 najbolja animirana filma u povijesti. 

Od 1994. karikaturom intenzivno komentira suvremene događaje u Hrvatskoj, u "Identitetu" i "Novostima" (u rubrici Bordoline), a objavljivao je i strip za djecu u "Bijeloj pčeli", časopisu za djecu. Rado je sudjelovao u programima za djecu i mlade Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.