„Otkucaji“ Gilda Bavčevića na Dotrščini

Ovogodišnja memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma, u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, izvodi se u subotu, 22.9. 2018. s u 11 sati kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u park.

„Otkucaji“ Gilda Bavčevića na Dotrščini

Perfomans Gilda Bavčevića naslovljen „Otkucaji“ minimalistički je monumentalan, a uključuje autorove otkucaje srca, asocijativno široko zahvaćajući temu. 
  
Rad je odabran na javnom natječaju, a odluku je donio žiri u sastavu: Antun Maračić, Zoran Pavelić i Saša Šimpraga.

Gildo Bavčević je multimedijalni umjetnik i asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Intervencija se izvodi tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira. 

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba, gdje je za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. godine od strane ustaškog režima ubijeno nekoliko tisuća ljudi, ponajviše Zagrepčana i osoba iz okolice grada, ali i drugih. 

Ovogodišnja memorijalna intervencija izvodi se drugu godinu za redom u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba. 
Rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2018. godini podržan je i donacijama Melite Jureše McDonald i Dereka McDonalda. Najveći dio rada Virtualnog muzeja Dotrčina provodi se kroz počasni rad tj. volonterski.     
Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Do sada su u parku izvedeni radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača i Zorana Pavelića.